Malo nekih recepata iz 1991


   Ražnjići od bubrega


 


Potrebno je : 4 bubrega,2 uske tikvice, 2 čvrsta paradajza,ulje, so,biber.


Priprema : Bubrege raspoloviti ,očistiti od masnoće I žilica,ostaviti 2h u void,iseći na komade.Tikvice oguliti I ispeći na kolutove a paradajz iseći na osmine.Posoliti I pobiberiti,premazati uljem,na štapiće ređati naizmenično I peći na roštilju ili u jako zagrejanoj pećnici 15 – ak minuta.Više puta okrenuti.Servirati odmah.


 


   Riblji ražnjići


 


Potrebno : ½ kg ribe,crvean paprika(po želji ljuta),glavica crnog luka.


Marinada : ulje,majčina dušica,list lovora,zgnječen češanj belog luka,biber ,so.


PRiprema : Napraviti marinade,ribu ,paprika I luk iseći na komade.Na štapiće ređati naizmenično ribu I povrće ,preliti marinadomi ostaviti poklopljeno 30 minuta.Pržiti na roštilju ili jako zagrejanoj rerni 15-ak minuta .Servirati odmah.


 


   Jetra sa lukom


 


Potrebno : ½ kg teleće jetre,2 glavice luka,2 nakisele jabuke,ulje,so ,biber,peršun,jezgro oraha brašno.


Priprema : Luk iseći na kockice,jetru na tanke ploške,jabuke na kolutove.Jetru uvaljati u brašno I naglo je ispržiti da lepo porumeni .Izvaditi na zagrejan tanjir,posoliti I pobiberiti.Na istoj masnoći ispeči naglo luk I sipati preko jetre.Jabike ispržiti sa obe strane I poređati preko jetre.Posuti peršunom I ukrasiti jezgrima oraha.


 


   Šargarepa sa mesom


 


Potrebno : ½ kg mesa ( piletina, teletina , jagnjetina ),1/2 kg šargarepe,1 šoljica riže ½ l supe,peršun,so,brašno,kašika majoneza,kašika senfa,ulje.


Priprema : Meso uvaljati u brašno naglo ispržiti na vrelom ulju da lepo porumeni sa obe strane.Dodati usitnjen luk,propržiti ,dodati šargarepu isečenu na kolutove,propržiti.Dodati rižu,zaliti supom,posoliti.Kuvati poklopljeno oko pola sata.Majonez I senf izmešati,preliti preko šargarepe I mesa,pustiti da provri I posuti peršunom .


 


   Kiseli kupus sa suvim rebrima


 


Potrbno je ¼ kg suvih rebara,150g dimljenje slanine,1/2 kg kuvanog I na kolutove isečenog krompira,2 kg kiselog kupusa,biber,aleva paprika,češanj belog luka,ulje. Sa polovinom isečene slanine obložiti šerpu ,staviti polovinu krompira I polovinu kupusa,poređati isečena rebrapa ostatak krompira I kupusa.Odozgo poređati preostali deo slanine sipati vode toliko da ogrezne,sipati ulje biber, alevu paprika I izgnječeni beli luk.Peći u rerni oko 2h.


 


   Baštenski paprikaš


 


Potrebno je : ½ kg svinjetine,1/2 kg jagnjetine, 2 glavice luka,glavica kelja,4-5 vrganja ili nekih drugih pečuraka,malo boranije, krompira,šargarepe ,paradajza, ulja ,soli,bibera, aleve paprike. Kelj iseći na osmine I obariti ga.Luk iseći na kolutove,spustiti na vrelo ulje I propržiti na jakoj vatri da dobije boju sa jedne strane,preko luka stavljati usitnjeno meso I povrće,posoliti,pobiberiti,posuti alevom paprikom,zaliti uljem I sipati vodu da ogrezne.Poklopiti pergamentom ili alu-folijom I kuvati 2 h .


 


   Ražnjići od teletine


 


Potrebno je: ½ kg teletine,2 glavice luka.


Marinada : 2 kašike ulja ,sok od jednog limuna,biber,zgnječen čen belog luka,ruzmarin,so.


Priprema Meso seći na komade.Napraviti marinade I preliti preko mesa.staviti u frižider najmanje 1h Meso izvaditi na papirnu salvetu.Stavljati na ražnjiće naizmenično sa lukom .posoliti I ispeći.


 


                                                                               PRIJATNO!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Mladi kupus sa junećim rebrima

Mlinci sa piletinom

Sarmice od zelja